“Hoezo acceptatie? Ik wil er vanaf!”
Veel mensen die bij me in de praktijk komen willen van iets af. Over het algemeen willen ze af van vervelende gevoelens. Die vervelende gevoelens kunnen op allerlei verschillende manieren ontstaan. Vaak heeft het met onvrede te maken. Onvrede over anderen, over een bepaalde situatie en over zichzelf. Door naar een psycholoog te gaan om dat negatieve gevoel te veranderen geven mensen aan dat ze dat negatieve gevoel niet accepteren. De boodschap die je daarmee uitzendt naar je eigen gevoelssysteem is: “Je doet het niet goed.” Dat vindt ons gevoelssysteem niet fijn. Het voelt zich al niet goed en dan krijgt het nota bene van zichzelf ook nog eens kritiek. Dit kan makkelijk leiden tot een neerwaartse spiraal wat betreft het gevoel. Acceptatie is een belangrijke eerste stap naar herstel.
“Hoe doe ik dat?”
Om die opstapeling van negatieve gevoelens te doorbreken is het essentieel dat we gaan leren om negatieve gevoelens te accepteren. Het maakt niet uit met welke psychische klachten iemand naar de praktijk komt, de eerste stap is altijd acceptatie. Als je dat onder de knie hebt heb je de grootste kans dat die negatieve gevoelens zullen verbeteren. Het is eigenlijk net als met slaapproblemen, wij hebben geen knopje waarmee je je bewustzijn kunt uitschakelen en in slaap valt. Als je niet kunt slapen is het beste wat je kan doen gewoon rustig accepteren dat je wakker bent. Dat geldt ook voor depressieve gevoelens of angstgevoelens. Hiermee creƫer je rust en voorkom je nog meer onvrede over jezelf waardoor je je gevoelsleven in de gelegenheid stelt om zich te herstellen. Forceren werkt niet, net zoals je jezelf ook niet in slaap kunt schreeuwen. Accepteer dat het nu even zo is.
“Hoe weet ik of ik echt accepteer?”
Zo lang je nog baalt van jezelf en teveel gericht bent op van iets af willen beheers je acceptatie nog niet. Als je echt rust vindt in de huidige situatie dan kom je in de buurt en gaat de deur naar herstel open.