EMDR behandeling

Wat is EMDR behandeling?

De EMDR behandeling is een snelle methode om traumatische gebeurtenissen te verwerken.

EMDR behandeling
EMDR behandeling

Waarom moeten traumatische gebeurtenissen verwerkt worden?

Verwerken van traumatische gebeurtenissen betekent dat u geen last meer van overmatig emotionele reacties. Niet als u denkt aan bepaalde gebeurtenissen maar ook niet wanneer deze herinneringen zich automatisch aan u opdringen. De emotionele reactie past bij de traumatische gebeurtenis maar niet meer in het hier en nu. Uw emotionele brein heeft dat niet goed in de gaten. Door middel van de EMDR behandeling leert het emotionele systeem dat het om een herinnering gaat. Er is geen gevaar meer in het “nu”.

Ook bij andere psychische klachten is EMDR een goed hulpmiddel. Bijvoorbeeld bij angst en paniek of bij psychische problematiek waarbij een negatief zelfbeeld een rol speelt.

Hoe ziet een EMDR behandeling er uit?

Tijdens de intake gaan we uitzoeken waar de meeste pijn zit.  Vervolgens gaan we kijken welke beelden ontstaan tijdens de herinnering. Deze beelden hangen samen met de traumatische herinnering. Meestal gaan die herinneringen en beelden gepaard met heftige emoties. Ook zijn gedachten en opvattingen aanwezig over de situatie en over uzelf. Als we de herinnering, de beelden en de opvattingen duidelijk hebben gaan we door middel van oogbewegingen proberen om alles los van elkaar te krijgen. U krijgt tijdens de sessie de opdracht om mijn vingers met uw ogen te volgen. Uw hoofd houdt u daarbij stil. Na een aantal sessies en soms al eerder zal de herinnering losgekoppeld zijn van de emotie en de negatieve opvattingen. De herinnering blijft maar gaat niet meer gepaard met een emotionele reactie.

Wilt u bekijken of EMDR u kan helpen?

Neem contact met me op voor uw vragen over EMDR behandelingen of om een afspraak te maken.