Geen categorie

Emoties en verstand lijken uit elkaar gegroeid

EMOTIES EN VERSTAND

Mensen worden vaak gekweld door onaangename gevoelens en emoties. Waar komen die gevoelens en emoties vandaan en hoe kunnen we zorgen dat we er minder last van hebben.

Wanneer er werkelijk gevaar dreigt is ons systeem uitgerust met een prachtig emotioneel systeem dat ervoor zorg dat we snel en efficiënt handelen om te ontkomen aan het gevaar of om er de strijd mee aan te gaan. We krijgen bovenmenselijke krachten en kunnen harder lopen dan anders. Als we ontsnapt zijn aan het gevaar zal de emotionele reactie tot rust komen. Van dit soort reacties hebben we over het algemeen weinig last. Het probleem komt meestal pas daarna. Als het gevaar zich voordeed in een bepaalde omgeving zullen we ervoor zorgen dat we daar niet meer heen gaan. Dat is allemaal zeer nuttig om te overleven. De kunst is echter om ervoor te zorgen dat we niet alles gaan vermijden dat op één of andere manier geassocieerd wordt met het gevaar dat we onder ogen hebben gezien. Als dat gebeurt dan wordt onze wereld zeer klein, je krijgt te maken met een angststoornis die leidt tot vermijdingsgedrag. Uiteindelijk kan dit zo erg worden dat alles wat zich buiten het eigen huis bevindt als gevaarlijk wordt gelabeld. opgesloten zitten in je eigen huis is het resultaat en dat zal leiden tot een depressie.

Om dit te doorbreken zal er gewerkt moeten worden om het emotionele en gevoelssysteem weer tot andere inzichten te laten komen waardoor het de wereld weer leert vertrouwen. Dat vergt een gericht behandelplan en veel inzet. Maar het is zeker te doen.

Reactie? mail me of vul het formulier in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.