Depressie

Bent u depressief?

Depressie is in de evolutie wat betreft overleven heel succesvol gebleken. Depressie en angst hebben veel met elkaar te maken. Van angsten kunt u namelijk depressief raken. Als u depressief bent en veel binnen blijft kan alles eng worden en kunt u last krijgen van angstklachten.

En toch is depressie ooit nuttig geweest.

Depressie had ├ęcht een functie in de oertijd

Toen wij miljoenen jaren geleden nog kleine, kwetsbare zoogdiertjes waren was ons emotionele systeem eigenlijk niet veel anders dan nu. Het kwam voor dat we achterna werden gezeten door een roofdier en dat we in ons hol moesten vluchten. Tot dan toe was het ons angstsysteem dat ons redde.

Als dat roofdier voor ons hol bleef wachten bracht dan een ander overlevingsmechanisme in werking. Binnen was het veilig en buiten werden we opgevreten. Om te overleven moest ons systeem er dus voor zorgen dat we binnen bleven. Hierdoor verdween de lust om naar buiten te gaan en begon het aan energie te ontbreken. We werden depressief om ons maar binnen te houden.

“Een depressie kan ervoor zorgen dat u bijna niet meer buiten komt en daarmee wordt het vaak alleen maar erger. U ziet het misschien nu niet, maar het leven heeft nog veel mooie dingen voor u in petto. U bent niet de enige die depressief is. Wilt u uw depressie wel aanpakken en werken aan een gelukkiger leven?”

Ook verdween de zin in bijvoorbeeld seks, zodat we niet op zoek gingen naar een partner. We kregen een laag zelfbeeld zodat we niet overmoedig werden en het idee zouden krijgen dat we dat roofdier wel aan zouden kunnen. Dit past allemaal perfect bij een depressie. Ze hebben allemaal tot doel om ons veilig in ons holletje te laten zitten.

Dit is het functionele deel van depressief zijn. Maar als u depressief bent moet uw systeem weer gaan ervaren dat er geen roofdier is en dat u weer naar buiten kunt. Dit vereist discipline en inspanning.

Aan de slag met uw depressie, samen met mij

Bent u depressief en wilt u hiermee geholpen worden? Of heeft u vragen op dit gebied? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Als u wilt kunt u natuurlijk ook direct een afspraak maken.

Klik op plaatje om te starten