Angst

“Angst is een goede raadgever”

Dit klinkt misschien raar en het staat lijnrecht tegenover wat u geleerd heeft, maar toch is het zo.

De emoties angst en paniek zijn zeer nuttig gebleken in de evolutie om te overleven. Het maakt u alert op gevaar en prepareert uw lichaam om in actie te komen. Die actie kan vluchten of vechten zijn.

U kunt harder rennen en krijgt meer kracht dan zonder emotionele reactie. Vroeger was dat heel nuttig als mensen werden aangevallen door roofdieren of wanneer mensen de strijd aan moesten gaan met een prooi.

Daarom is angst een goede raadgever.

“Om angsten te overwinnen heeft een mens vaak hulp nodig. De drempel om naar een psycholoog te gaan is niet zo hoog als hij misschien lijkt. Samen met mij gaat u aan het werk met uw angsten. Het resultaat is een gelukkiger leven. En dat is natuurlijk waar het allemaal om draait.”

Angstklachten: een primitief systeem

Tegenwoordig is het nog maar zelden echt nuttig om een emotionele angstreactie te hebben. Het systeem zit er echter nog wel en reageert nog steeds net zo heftig. Dit systeem is primitief en kent nauwelijks het verschil tussen een aanval van een krokodil of een wachtrij bij de supermarkt.

Vandaar dat u in een supermarkt een paniekaanval kunt krijgen waardoor uw lichaam wordt klaargemaakt alsof het moet vluchten voor roofdieren of de strijd ermee moet aangaan. Zo heftig voelt dat ook echt want uw emotionele brein ziet het verschil niet of nauwelijks.

Als u ergens een keer een paniekaanval heeft gehad zal uw systeem u er elke keer in een vergelijkbare situatie weer voorbereiden en dus blijft u paniekaanvallen krijgen.

Eerst misschien alleen in die ene supermarkt, later in alle supermarkten en nog later overal waar mensen zijn en of zelfs thuis.

Pak uw angstklachten aan samen met mij

Om deze angsten te doorbreken moeten uw primitieve hersenstructuren weer leren dat die situaties niet gevaarlijk zijn. Dat vergt gezond verstand en veel inspanning. U zult echt moeten werken om om uw hersenen hiervan te overtuigen en daar help ik u bij.

Heeft u last van angstklachten en wilt u daar wat aan doen? Neem dan contact met me op.

Klik om te bekijken