Geen categorie

Help! Ik kan niet stoppen met piekeren

Stoppen met piekeren, leven in het hier en nu.

Piekeren is een veelvoorkomend probleem. Piekeren drijft mensen vaak tot wanhoop en waanzin. Waar komt dat piekeren vandaan en hoe kunt u het stoppen.

Piekeren
Piekeren leidt vaak tot wanhoop

Waarom piekeren wij eigenlijk?

Piekeren moet een functie hebben want anders zou het niet zoveel voorkomen. Maar als we er alleen maar last van hebben wat is dan het nut? Piekeren is ziekelijk na blijven denken over zaken uit het verleden of toekomst. Als je blijft hangen in het verleden dan probeer je onbewust gemaakte fouten alsnog te herstellen. Het piekeren is dan dus eigenlijk een poging om de geschiedenis te herschrijven. Rationeel weet iedereen dat dat niet kan maar het onderbewuste ervaart dat anders. Dat geldt voor het verleden maar ook voor de toekomst. Door te blijven nadenken over toekomstige gebeurtenissen wek je in feite de illusie dat problemen te voorkomen zijn. Als je maar lang genoeg alle scenario’s blijft herhalen dan zorg je ervoor dat problemen zich niet zullen voordoen. Om het piekeren de baas te worden moet u leren te leven in het hier en nu.

Spagaat

Het komt vaak voor dat mensen gebeurtenissen uit het verleden maar niet los kunnen laten. Dit gebeurt als zaken niet goed verwerkt worden. Die zaken blijven in het hier en nu een belangrijke rol spelen. Ook komt het vaak voor dat er veel gepiekerd wordt over de toekomst. Dat is min of meer hetzelfde proces met dit verschil dat de zaken die tot onrust leiden niet in het verleden hebben plaatsgevonden maar mogelijk later nog staan te gebeuren. Dit hangen in het verleden en bezig zijn met zaken in de toekomst resulteert in een spagaat in het hier en nu.

Hoe doe ik dat

Gebeurtenissen uit het verleden kun je niet altijd zomaar loslaten. Verlies van een geliefde bijvoorbeeld kun je niet zomaar naast je neer leggen. Puur rationeel bekeken weet je dat het verleden voorbij is maar emotioneel blijft het doorwerken. Het verdriet van het verlies is als het ware de prijs die wij betalen voor de liefde die je voor iemand voelt. Ook hier speelt acceptatie uit het vorige blog een belangrijke rol. Het verdriet dient geaccepteerd te worden. Je kunt met je gezonde verstand het verdriet niet wegdenken. Wat je wel kunt doen met je gezonde verstand is ervoor zorgen dat je dingen blijft ondernemen. Ook al voelt het absoluut niet zo, je kunt beslissen om zoveel mogelijk weer terug te keren naar je normale doen en laten.

En het piekeren over de toekomst dan?

Denken over de toekomst is een normaal verschijnsel. Het maakt ons tot goede planners. Gezond nadenken over de toekomst betreft altijd nadenken over zaken waar we controle over hebben. Wanneer het denken over de toekomst over zaken gaat die buiten onze controle vallen dan wordt het piekeren. Je wilt dan als het ware toekomstige problemen nu al oplossen en dat gaat niet. Met ons gezonde verstand moeten we ons dan weer bij de les trekken en met onszelf afspreken dat we problemen op gaan lossen als ze zich aandienen. Zo trek je jezelf eigenlijk weer uit de toekomst het hier en nu in. Dit alles vergt uiteraard wel oefening maar het is te leren. Als psycholoog begeleid ik mensen in dit proces.

 

Reactie? mail me of vul het formulier in

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.